Jätkäsaaren ja Ruoholahden välinen Crusellin silta oli ensimmäinen silta Suomessa, jossa koko suunnittelu tehtiin tarkasti mallintamalla. Tästä oli merkittävästi etua rakentamisen kaikissa vaiheissa. Hyvin suunniteltu olikin puoliksi tehty.
Kaikki sillan piirustukset tehtiin mallintamalla, myös raudoitukset. 3D-mallinnuskuvasta oli helpompi havainnoida sillan eri rakenteet ja ymmärtää sen haasteellista geometriaa. Monia ongelmia suunnittelussa ja toteutuksessa työmaalla pystyttiin karsimaan mallinnuksen ansiosta.
Mallinnukseen oli sisällytetty käytännössä kaikki tarvittava informaatio, rakenteisiin, materiaaleihin ja niiden ominaisuuksiin liittyen. Klikkaamalla pystyi näkemään esimerkiksi kannatusvaijerin tyypin, paksuuden, rakenteen ja kokeilla siihen muutoksia, nähden muutoksen vaikutuksen useisiin muuttujiin, vaikkapa lujuuteen jne.
Mallinnus oli suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden käytössä keskeisenä apuvälineenä koko rakentamisajan, urakkakyselyvaiheesta alkaen. Se toi tarkkuutta ja varmuutta projektiin.
Mallintamistyön haasteet tulivat myös esiin, ja mallinnustapaa kehitetään edelleen Crusellin siltatyöstä saatujen arvokkaiden kokemuksien turvin.
- Tietomallinnuksen huikeita mahdollisuuksia tullaan lähivuosina hyödyntämään vielä paljon laajemminkin, visioi diplomi-insinööri, projektinjohtaja Ville Alajoki Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.