Mikä on rakennusviraston mallinnustyökalu ”keittiölaitekirjasto”? Kuka sitä käyttää ja mihin tarkoitukseen?
Rakennusvirasto on teettänyt käytännöllisen työkalun julkitilojen, erityisesti ammattikeittiöiden, kuten koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden keittiöiden suunnitteluun.
”Keittiölaitekirjasto” koostuu mallinnetuista keittiökoneista ja elementeistä, jotka perustuvat yleiseen mitoitukseen, ei minkään yksittäisen valmistajan tarjoamaan.
Keittiölaitekirjastoa käytetään niin, että arkkitehdin tietomallista tehdään virtuaalinen tilakuva, johon sijoitetaan laitteet ja niiden tyypit. Syntyy kolmiulotteinen malli, josta on helppo saada pohja- ja julkisivukuvat.
Tilakuva lähtee jatkosuunnitteluun IFC-tiedostona, joka on rakennusalan tietomallintamisen yhteinen standardi. Suunnittelijat voivat sijoittaa oikeille paikoilleen vesipisteet, viemärit, sähköt yms. 3D-mallinnuskuvasta on helppo tehdä teknisten asioiden ristiintarkastelu.
Kuvan symbolimerkit ovat ”älykkäitä”, eli niitä klikkaamalla saa runsaasti informaatiota, esim. ko. laitteen kilowattimäärän, koon, tyypin, materiaalin ja hinnan. Excel-muotoinen laiteluettelo tietoineen tulee oheistuotteena.
Kun mallintamisesta tulee rutiinia, se nopeuttaa ja tarkentaa suunnittelua olennaisesti ja antaa täsmällisempää tietoa käyttäjille sekä urakoitsijoille verrattuna aiempiin 2D-mallinnoksiin.
Vastaavanlaista työkalua ei vielä ollut saatavissa, joten rakennusvirasto otti sen teettäjänä edelläkävijän roolin. Työkalun on luonut ja omistaa Cad-Q, mutta sen käyttö- ja kehittämisoikeus on rakennusvirastolla. Tällä järjestelyllä kustannukset hankkeesta jäivät minimaalisiksi.
- Toivomme, että keittiölaitekirjastostamme tulisi ammattikeittiöiden suunnittelijoiden yleinen työkalu laajemmassakin mittakaavassa, ja ammattikunta saisi näin yhteisen ”kielen”, sanoo it-arkkitehti Mikko Soininvaara Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.