Helsingin kaupungin rakennusvirasto, ympäristökeskus, liikuntavirasto, pelastuslaitos ja Korkeasaaren eläintarha tiedottavat:
Lokit ovat palanneet tai palaamassa pesimäpaikoilleen: pääosin saariston lintuluodoille, mutta suurin joukoin myös kaupungin katoille. Harmaalokit ovat jo pesimäpiireillään, ja kalalokkien saapuminen alkanut.
Lokkien pesintä aiheuttaa joskus ihmisille haittaa. Lintujen ulosteet tahrivat rakennuksia ja autoja. Kesällä emolintujen poikaspuolustus aiheuttaa uhkaavan tuntuisia tilanteita.
Jos lokit ovat aiheuttaneet taloyhtiössä ongelmia aikaisempina kesinä, niiden pesintää voi yrittää estää ennakolta. Katolle voi asentaa metalliverkkoa tai muita estäviä rakenteita, jotka eivät vahingoita lintuja. Myös katolla liikkuminen ennen pesintää saattaa karkottaa lokkeja rauhallisimmille pesäpaikoille.
Helsingin kaupungin alueella tavataan useita lokkilajeja, joista neljä pesii katoilla. Harmaalokki on harmaaselkäinen ja varista suurempi. Sillä on järeä nokka, jossa on pesimäaikaan punainen täplä. Kalalokki on myös harmaaselkäinen, mutta harmaalokkia sirompi, hieman varista pienempi. Sen nokka on hennompi ja siitä puuttuu punainen täplä.
Selkälokki on mustaselkäinen. Selkälokki on uhanalainen laji, jonka pesintä onnistuu keskimääräistä paremmin Helsingin saaristossa, ja myös kattopesinnöillä on merkitystä kannan suojelussa. Selkälokki on BirdLifen vuoden 2013 lintu. Harvalukuinen merilokki on myös mustaselkäinen, mutta selkälokkia huomattavasti suurempi ja rotevampi lintu.
Kalalokki ja selkälokki ovat rauhoitettuja ympäri vuoden. Kaikki linnut, myös niiden munat ja poikaset, ovat rauhoitettuja eteläisessä Suomessa pesimäaikaan 10.3.–31.7. Silloin pesinnän tahallinen häiritseminen on kielletty luonnonsuojelu- ja metsästyslainsäädännön perusteella. Kattojen korjaus- tai kunnossapitotöitä ei katsota tahalliseksi häiritsemiseksi, jos niitä ei pystytä ajoittamaan pesimäajan ulkopuolelle.
Erityisen hankalissa tapauksissa voi lintujen karkottamiseksi hakea poikkeuslupaa. Pääkaupunkiseudulla rauhoitettuja lintuja koskevat luvat käsitellään Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa (vaihde 020 636 0070). Rauhoittamattomia lintuja, kuten harmaalokki tai merilokki, koskevat luvat anotaan Suomen riistakeskuksen Uudenmaan aluetoimistosta, puh. 09 350 7230.
Lisätietoja:
Helsingin kaupungin rakennusvirasto, asiakaspalvelu, puh. 09 310 39000
ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen, Helsingin kaupungin ympäristökeskus, puh. 09 310 28945
↧
Lokit kaupungissa
↧