Quantcast
Channel: Rakennusviraston uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 396

Tutustu ja vaikuta Töölönlahden suunnitteluun

$
0
0


Rakennusvirasto laatii Töölönlahden ns. väliaikaisen puiston suunnitelmaa, josta toivomme kaupunkilaisilta palautetta 16. toukokuuta mennessä.

Rakennusvirasto laatii parhaillaan Töölönlahden ns. väliaikaisen puiston suunnitelmaa.

Puistosuunnitelmaluonnos on esillä tällä sivulla 16.5.2014 asti. Lisäksi siihen voi tutustua 5.5.–16.5.2014 rakennusviraston asiakaspalvelussa (Pohjoinen Makasiinikatu 9).

Toivomme mahdollista palautetta suunnitelmaluonnoksesta 16.5.2014 mennessä.

 

Mistä puistosuunnitelmassa on kyse?

Töölölahden radanvarren asuin- ja toimistotalojen valmistuminen mahdollistaa Töölönlahdenkadun pohjoispuoleisen alueen siistimisen ja väliaikaisen puiston rakentamisen.

Töölönlahden puisto rajautuu etelässä Töölönlahdenkatuun, pohjoisessa Töölönlahteen, lännessä Karamzininrannan katualueeseen ja idässä Alvar Aallon katuun sekä radan varren uuteen asuin- ja toimistotalojen korttelialueeseen.Alueen pinta-ala on noin 9,5 hehtaaria.

Suunnitellun puiston näkyvin elementti on ns. Toimintakaari, kaaren muotoinen leveä puistokäytävä, jonka varrelle sijoitetaan oleskelupaikkoja, kuntoilupiste, pieni leikkipaikka ja istutuksia. Toimintakaari asfaltoidaan ja reunustetaan nauhamaisin kiveysraidoin.

Toimintakaaren länsipuolelle varataan avoin kenttä mahdollisia yleisötilaisuuksia varten. Toimintakaaren itäreunaan sijoitetaan Töölönlahden rantaa kohti viettävä painanne, joka toimii reittinä mahdollisille tulvavesille.

Suunniteltu kasvillisuus on monipuolista, mahdollisimman nopeakasvuista ja kestävää. Olemassa olevaa puustoa pyritään säilyttämään siellä, missä se on mahdollista. Radanvarren korttelien lähialueille tulee monipuolisia istutuksia.

Jalankulun ja pyöräilyn reitistö on suunniteltu toimivaksi ja sujuvaksi.

Nyt esiteltävä suunnitelma on luonteeltaan väliaikainen, sillä lopullisesta suunnitelmasta ei ole vielä päätöksiä.

Väliaikaisen puiston rakentaminen alkaa aikaisintaan syksyllä 2014. Hankkeen kustannusarvio on noin 6,5 miljoonaa euroa.

Mitä muuta alueella tapahtuu?

Kaupunginkanslian elinkeino-osasto selvittää väliaikaisen puistoalueen soveltuvuutta tapahtumien pitopaikaksi yhteistyössä tapahtumajärjestäjien, lähialueiden asukkaiden ja toimijoiden sekä eri viranomaisten kanssa. Mahdollinen tapahtumien järjestäminen alueella on nyt esillä olevasta puistosuunnittelusta erillään oleva hanke, josta kaupunginkanslia tiedottaa erikseen.

Keskustakirjaston suunnittelu alueen eteläosaan on hankesuunnitteluvaiheessa. Pohjarakennustöiden on tarkoitus alkaa vuoden 2015 lopussa ja varsinaisen rakentamisen 2016 lopussa, jolloin rakennus valmistuisi vuonna 2018.

Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston välissä sijaitsevan Karamzininranta-nimisen kadun katusuunnitelma hyväksyttiin yleisten töiden lautakunnassa (YTLK) 29.11.2011. Katu rakennetaan vasta myöhemmin suunnitelman mukaiseksi, mutta kadun väliaikaisten järjestelyiden rakentaminen aloitettaneen kesällä 2014.

Puistosuunnitelman lyhyt historia

  • Alueella pidettiin kansainvälinen suunnittelukilpailu vuonna 1997.
  • Kilpailun pohjalta laadittiin asemakaava vuonna 2001.
  • Asemakaavan pohjalta laadittiin Töölönlahden yleisten alueiden yleissuunnitelma vuonna 2007, jossa määriteltiin jatkosuunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet sekä arvioitiin puiston toteuttamiskustannukset.
  •  Yleissuunnitelman pohjalta vuorostaan laadittiin puistosuunnitelma, jonka YTLK hyväksyi 29.11.2011.
  • Keväällä 2014 kaupunginhallitus palautti suunnitelman liian kalliina ja kehotti pikaisesti tekemään väliaikaisen suunnitelman.
  • Nyt esiteltävän väliaikaisen puiston suunnitelman merkittävin ero vuoden 2011 suunnitelmaan on, että kaikki vesialtaat, padot ja pumppaamot jäävät pois, eikä lahden pohjoisosassa tehdä maatäyttöä.

 

Lisätiedot ja palaute:

toimistopäällikkö Lotta Suominen, p. 09 310 385 10, etunimi.sukunimi(at)hel.fi
projektinjohtaja Kaija Laine, p. 09 310 386 25, etunimi.sukunimi(at)hel.fi (viikko 19 alkaen)


 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 396

Trending Articles