Helsingin kaupungin Talvipuutarha täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Juhlavuosi alkaa työn merkeissä kun ruusutarhan lehmukset leikataan. Lehmusten versot leikataan eli lehdestetään joka toinen kevät samasta kohtaa oksien päistä, joihin kehittyy vähitellen selvästi havaittava silmu- ja versopatti.
Leikkauksen tarkoituksena on pitää puut ja kujanne muodossaan sekä tietyssä korkeudessa. Leikkauksella haetaan myös juuriston ja latvuksen tasapainoa ja näin puut kestävät esim. myrskyjä jossakin määrin paremmin verrattuna leikkaamattomiin puihin.
Ruusutarhan lehmusten lehdestäminen eli leikkaaminen ”kruunumuotoon” on ainutlaatuista Helsingissä. Euroopassa plataani on lehmuksen ohella yleisesti tällä tavalla leikattu puu.
Lehmusten kruunuleikkausta on mahdollisuus seurata 14.–25.1.2013 paikan päällä osoitteessa Hammarskjöldintie 1. Ruusutarha on aidattu alue ja portit on suljettu myös leikkaustyön aikana turvallisuussyistä. Työtä voi seurata aidan takaa.
Kuutiomuotoon leikattuja lehmuksia voi käydä katsomassa mm. Viherniemenpuistossa Hakaniementorin laidassa ja Engelinaukiolla Eirassa.
Lisätietoja puiden leikkaamisesta:
Pekka Savolainen, Stara, puh. 050 383 6118
Keijo Pulkkinen, Stara, puh. 050 530 5022
Juhlavuodesta:
Päivi Apajalahti, rakennusvirasto, puh. 050 559 2554
Sähköposti: etunimi.sukunimi@hel.fi
Faktanurkka:
Talvipuutarhan on suunnitellut arkkitehti Karl Gustaf Nyström ja sen rakennutti kenraalimajuri Jacob Julius af Lindfors. Lindfors lahjoitti talvipuutarhan Suomen Puutarhayhdistykselle, joka piti alueella puutarhakoulua. Kaupunki osti vuonna 1907 talvipuutarhan ja alueen muut rakennukset. Näin paikalle syntyi uusi kaupunginpuutarha. Lahjoittajan tahto oli ettei kaupunkilaisilta peritä pääsymaksua. Edelleen on puutarhaan pääsy maksuton.
Ruusutarhan on suunnitellut ja rakennuttanut kaupunginpuutarhuri Svante Olsson 1924. Tuolloin on myös lehmukset istutettu. Lehmuksia hoidettiin kuutiomuotoon leikkaamalla 2000-luvun alkuun saakka, jolloin leikkaustapa muutettiin nykyiseksi.