Quantcast
Channel: Rakennusviraston uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 396

Koivuja kaadetaan Tähtitorninvuorelta

$
0
0


Kaksi taalainkoivua kaadetaan Tähtitorninvuorelta tiistaina 3. joulukuuta Saksalaisen kirkon lähistöltä. Koivut ovat monirunkoisia, vinoja ja tyveltään lahoja. Molemmilla koivuilla on pökkelökääpä ja toista koivua vaivaa lisäksi lattakääpä.
Pökkelökääpä on erikoistunut lähes kokonaan koivulle ja lattakääpä lahottaa tehokkaasti monia eri lehtipuulajeja, mutta harvoin koivuja. Kääpien itiöemiä on puilla havaittu jo vuosien ajan, mutta viime kesinä runsaammin kuin aiemmin.
Helsingissä vanhat taalainkoivut ja muut koivun erikoismuodot ovat käymässä vähiin. Taannoin Tähtitorninvuoren eteläpäästä jouduttiin huonokuntoisina poistamaan jäljelle jääneitä suuremmat ja komeammat taalainkoivut.  Niitä on istutettu hyvin vähän viimevuosiin asti, osin myös nimisekaannustenkin vuoksi.  
Ruotsissa on taannoisen Linnén syntymän juhlavuodenkin kunniaksi aitoa taalainkoivua saatu jälleen markkinoille ja sitä on sieltä eksynyt myös meille ja uudelleen Tähtitorninvuorelle.

Lisätietoja: Juha Raisio, puuasiantuntija, rakennusvirasto, puh. 050 539 6208
sähköposti etunimi.sukunimi@hel.fi

Tähtitorninvuoren taalainkoivut (Kuva: Juha Raisio)

 

 

 

 

 

 

Taalainkoivun lehti (kuva: Juha Raisio)

 

 

 

 

 

 

 

 

FAKTANURKKA:
Taalainkoivu on rauduskoivun lehdiltään poikkeava muoto. Lehtilapa on syvään parihalkoinen ja liuskojen laita on harvaan sahalaitainen, toisin kuin esimerkiksi loimaankoivulla, jolla lehdet eivät ole aivan yhtä syvään parihalkoisia ja liuskojen laita on tiheämmin sahalaitainen. Pirkkalankoivulla lehtilapa on myös parihalkoinen, mutta liuskojen reuna kokonaan ehytlaitainen.
Geneettisesti näin poikkeavia, erilaisia lehtimuotoja löytyy hyvin harvakseltaan luontaisten koivujen joukosta ja niitä on vartettu jo pitkään puistokäyttöön.  Ruotsalaisen kasvitieteilijän Carl von Linnén poika, Linné nuorempi, kuvasi taalainkoivun tieteelle uutena muotona jo vuonna 1781.
Ruotsinkieliseksi nimekseen muoto sai löytöpaikan mukaan: ornäsbjörk. Puutarhakaupassa ei ole nykyään tavatonta, että näitä koivun erikoismuotoja myydään väärillä nimillä, kun kaikki asiantuntijatkaan eivät ole nimistä olleet yksimielisiä.


 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 396

Trending Articles